...aby sme v horúčavách neskolabovali

10.07.2013 Prešov

Prešov, 9.7.2013 - Leto a prázdniny sa začali v plnom prúde a podľa predpovedí by nás nemali minúť ani teploty, dosahujúce tak ako po minulé roky, aj rekordné maximá. K tomuto obdobiu sa každoročne viažu aj varovania, že vysoká teplota môže priamo ohroziť naše zdravie, či byť príčinou vzniku požiaru. Mesto Prešov je preto aj v tomto roku pripravené zabezpečiť znižovanie teploty ovzdušia a zvlhčovanie vzduchu vertikálnym postrekom verejných priestranstiev, ktoré nám v takýchto dňoch pomôže „prežiť“.
Keď sa povie leto, každý si predstaví slnko, výlety k vode a vysoké teploty. Ak však teplota vystúpi nad znesiteľné hodnoty, stáva sa nebezpečnou dokonca aj pre naše zdravie. V takýchto prípadoch mesto Prešov zabezpečuje znižovanie teploty ovzdušia a zvlhčovanie vzduchu vertikálnym postrekom v centre mesta na Hlavnej a priľahlých uliciach hlavne počas obeda a popoludní, teda v čase, kedy teploty kulminujú. V prípade, že teploty vystúpia 2 – 3 dni na viac ako 30°C, sa na základe zmluvného vzťahu so spoločnosťou Záhrada Real vykonáva zvlhčovanie vzduchu prostredníctvom polievacieho vysokotlakového mechanizmu, ktorého tlaková tryska smeruje vertikálne smerom nahor.
Vlani sa v dňoch, kedy teploty dosahovali rekordné maximá vykonávalo zvlhčovanie vzduchu každý deň až do doby, pokiaľ teploty nepoklesli pod 30 °C. Tento rok sa tak postupovalo aj predposledný júnový týždeň, kedy sme v centre mesta mali možnosť vidieť tieto „polievacie autá“.
V týchto letných dňoch a vysokých teplotách sú však nenahraditeľnými aj prešovské fontány, ktoré majú nielen estetický, ale aj zdravotný význam, pretože sú významným zvlhčovačom a ionizátorom ovzdušia.
Na území mesta je 11 fontán a v Prešove sú aj tri fontány picie. Tie okrem estetického a umeleckého významu, plnia najmä v týchto horúcich dňoch aj funkciu praktickú, keďže možnosť osvieženia určite ocení nielen obyvateľ Prešova, ale aj návštevník, turista. Na prevádzku prešovských fontán sa každoročne predpokladá objem cca 2 000 m3 vody a cca 65 000 kWh je predpokladaná spotreba elektrickej energie. Starostlivosť a funkčnosť zabezpečuje zmluvný partner mesta.
V týchto dňoch však tiež nezabúdajme na pitný režim a vyhýbanie sa väčším fyzickým aktivitám.
(vkg)
 

Vyberte región

mark